Produkt dnia
Caricol
Caricol

98,00 zł

szt.
Omega-3    Schisandra Complex
Omega-3 Schisandra Complex

159,00 zł

szt.
Omega-3    CoQ 10 + PQQ Complex
Omega-3 CoQ 10 + PQQ Complex

399,00 zł

szt.
Omega-3    Gingko Complex
Omega-3 Gingko Complex

249,00 zł

szt.
Omega-3    Puro EPA + vit. D
Omega-3 Puro EPA + vit. D

359,00 zł

szt.
Omega-3    DHA wysokie stężenie
Omega-3 DHA wysokie stężenie

159,00 zł

szt.
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Rodzaje Omega-3 - EPA i DHA

Kwasy tłuszczowe są niezbędnym budulcem błon komórkowych, tkanki mózgowej i nerwowej (mózg w 60% składa się z tłuszczu!), są również nieodzownie związane z naprawą zwyrodniałych komórek, stabilnym dopływem energii, a także utrzymaniem zdrowego poziomu cholesterolu. Wszystko jednak opiera się na znalezieniu właściwych proporcji najzdrowszych i najodpowiedniejszych kwasów tłuszczowych.  Przyjmowanie kwasów tłuszczowych w formie nasyconej (pochodzenia zwierzęcego) może zwiększać stężenie cholesterolu, prowadząc do miażdżycy i innych chorób wieńcowych.

Nienasycone kwasy tłuszczowe są natomiast niezbędne przy tworzeniu związków będących regulatorami szerokiej gamy procesów fizjologicznych, a także przy budowie i odbudowie tkanek. Można je znaleźć przede wszystkim w orzechach, ziarnach, niektórych nasionach, awokado i przede wszystkim w tłustych rybach. Więcej o działaniu kwasów tłuszczowych można przeczytaj tutaj.

Nienasycone kwasy tłuszczowe:

Omega-3 – kwasy super wielonienasycone lub kwasy alfa-linolowe (warzywa liściaste, olej lniany, rzepakowy, orzechy włoskie i brazylijskie, tłuste ryby). Istnieją różne rodzaje kwasów omega-3:

  • ALA
  • EPA
  • DHA

 

Omega-6 – kwasy wielonienasycone lub kwasy linolowe (olej słonecznikowy, sojowy, kukurydziany)

Omega-9 - kwasy jednonienasycone lub kwasy oleinowe (olej arachidowy, rzepakowy i olej z oliwek)

Chociaż nienasycone kwasy tłuszczowe obniżają poziom trójglicerydów a także złego cholesterolu LDL i zmniejszają skłonność do tworzenia się zakrzepów, chroniąc przed miażdżycą i udarami mózgu, to jednak Omega-6 w nadmiarze może zagęszczać żółć powodując kamicę żółciową. Istnieją również powiązania między nadmiernym stężeniem Omega-6 w organizmie a rakiem piersi. Kobiety z większym stężeniem Omega-3 są natomiast o wiele mniej skłonne do zachorowań na raka piersi.  Sekret tkwi zatem w proporcji w jakiej przyjmujemy nienasycone kwasy tłuszczowe.

W diecie ludzi pierwotnych równowaga kwasów Omega-6 i Omega-3 utrzymywała się na poziomie 1:1. Takie też stężenie jest optymalne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Niestety w ciągu ostatnich stu lat proporcja Omega-6 do Omega-3 w naszych dietach zmieniła się do alarmującego poziomu 30:1. Tłumaczyłoby to wzrost zachorowań na choroby wieńcowe i nowotworowe, a także podkreślało konieczność powrotu do zrównoważonej diety i suplementacji diety odpowiednio dobranymi kwasami Omega-3.

Jest jednak wiele rodzajów Omega-3:

ALA – kwas alfa-linolowy (warzywa liściaste, olej lniany, rzepakowy, orzechy włoskie i brazylijskie)

  • Chociaż ALA jest podstawą do syntezy bardziej szlachetnych, niezbędnych form: EPA i DHA, organizm ludzki jest zdolny do ich samodzielnej syntezy tylko w znikomych ilościach pod względem zapotrzebowania. Nasza zdolność syntezy również maleje z wiekiem. EPA i DHA są jednak z powodzeniem syntetyzowane przez tłuste ryby.

EPA - kwas eikozapentaenowy (tłuste ryby - łosoś, tuńczyk, makrela, sardynki)

W znikomych ilościach syntetyzowany z ALA przez nasz organizm, z powodzeniem syntetyzowany przez tłuste ryby.

  • Redukuje lipidy obniżając trójglicerydy
  • Obniża ryzyko arteriosklerozy redukując wapnienie LDL
  • Zwalcza zakrzepice obniżając krzepliwość krwi
  • Łagodzi stany zapalne
  • Składnik tradycyjnych terapii przeciw depresji, wypaleniu, zaburzeniom nastroju, ADHD, agresji.
  • Omega -3 są niezbędnym budulcem tkanki mózgowej – zawartość odpowiednich kwasów tłuszczowych w mózgu jest 5-krotnie większa niż we krwi, a prawdziwym ryzykiem jest niska zwartość tych kwasów w komórkach nerwowych osób cierpiących na depresję.

 

MorEPA Mini Junior dla dzieci powyżej 5go roku życia
MorEPA dla młodzieży i osób dorosłych

MorEPA Platinum oprócz serca, mózgu i wzroku wspomaga również układ kostny i odporność.

 

DHA - kwas dokozaheksaenowy (tłuste ryby - łosoś, tuńczyk, makrela, sardynki)

Najbardziej szlachetna forma Omega-3. W znikomych ilościach syntetyzowany z EPA przez nasz organizm, z powodzeniem syntetyzowany przez tłuste ryby.

  • Usprawnia prawidłowy rozwój układu nerwowego, a także wspomaga wzrok. Noworodki w szczególności potrzebują DHA do budowy tkanki nerwowej oraz siatkówki oka.
  • Dieta bogata w DHA sprzyja procesom uczenia się i przyjmowania informacji
  • Przeciwdziała nadciśnieniu
  • Zapobiega palpitacjom stabilizując rytm bicia serca
  • Przydatny w zapobieganiu chorobie Alzheimera
  • Redukuje lipidy obniżając trójglicerydy
  • Łagodzi stany zapalne
  • Pomaga spalać złe tłuszcze

 

MorDHA Ciąża i Laktacja dla kobiet w ciąży i matek karmiących
MorDHA Mini dla dzieci od 2-5 lat

 

Niestety coraz więcej ryb na naszych stołach pochodzi z hodowli, gdzie karmione są sztuczną paszą, co powoduje zmniejszone stężenie Omega-3 w tym tradycyjnym źródle. Ponadto wysokie spożycie dzikich ryb, żywiących się zdrowszym planktonem, może również być niebezpieczne ze względu na wzrastającą zawartość metali ciężkich, toksyn i czynników rakotwórczych. O tym jak wybrać odpowiednie kwasy omega-3 można przeczytać tutaj.

 

Odpowiedzią są najczystsze i najbardziej nasycone kwasy Omega-3 Minami Nutrition.

MINAMI NUTRITION 

Producent najczystszych, najbardziej skoncentrowanych i ultra przyswajalnych kwasów omega-3:

  • Do 95% kwasów omega-3 w każdej kapsułce
  • Inteligente kompozycje kwasów EPA i DHA w zależności od potrzeb przyjmującego – dla dzieci i niemowląt, kobiet w ciąży, matek karmiących, wegan, osób dorosłych i osób starszych.
  • Zawartość PCB, metali ciężkich i pestycydów poniżej błędu statystycznego
    • Połów ryb na najczystszych akwenach południowego Pacyfiku
    • Ekologiczny proces oczyszczania - certyifikat Europejskiego Wspólnotowego Systemu Ekozarządzania i Audytu EMAS
  • Unikalny proces rafinowania:
    • Ultra niskie temperatury, przy użyciu nadkrytycznego CO2 uniemożliwiają niepożądane, przedwczesne utlenianie
    • Bez użycia rozpuszczalników chemicznych
    • Tłuszcze nasycone nie są dodawane jako wypełniacze

 

Więcej na ten temat można przeczytać tutaj: * * * * *

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl