ŻYWNOŚĆ FUNKCJONALNA

żywność funkcjonalna

 
Żywność, której poza podstawowym zadaniem, jakim jest odżywianie, przypisuje się psychologiczny lub fizjologiczny wpływ na ludzki organizm. Może np. obniżać poziom cholesterolu, wzmacniać układ odpornościowy, przywracać równowagę mikrobiologiczną układu pokarmowego, wspomagać leczenie zespołu jelita drażliwego, działać przeciwzapalnie.
 
Działanie żywności funkcjonalnej musi mieć wpływ na jedną bądź wszystkie z poniżej wymienionych:
 
  • poprawę zdrowia
  • poprawę samopoczucia
  • zmniejszanie ryzyka zachorowań

Pokarm taki może być elementem codziennej diety i nadaje się do ogólnego spożycia. Muszą to być produkty otrzymane ze składników naturalnych i mieć udokumentowany klinicznie pozytywny efekt prozdrowotny, w dawce spożywanej normalnie z dietą. Czasem jednak do produktu otrzymanego naturalnie dodawane są substancje bioaktywne, które w standardowych warunkach występują w nim w niewielkiej ilości, wtedy również mamy do czynienia z żywnością funkcjonalną.

Żywność funkcjonalną można otrzymać na drodze modyfikacji technologicznej poprzez:

  • wzbogacanie produktu w substancje bioaktywne o działaniu prozdrowotnym
  • zwiększenie przyswajalności określonych składników odżywczych
  • zmniejszenie ilości składników niepożądanych
  • zestawienie składowych danego produktu w formę optymalną dla człowieka

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl