Produkt dnia
MorEPA Mini (6 lat +)
MorEPA Mini (6 lat +)
89,00 zł
szt.
Caricol
Caricol
97,00 zł
szt.
Ozonator do pomieszczeń  Dr Ozon HD1
Ozonator do pomieszczeń Dr Ozon HD1
599,00 zł
szt.
Nucleoplex
Nucleoplex
69,00 zł
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Dobroczynne działanie omega-3

dobroczynne właściwości kwsów omega-3 w sklepie drlucas.com.pl

Temat wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i ich wpływu na ludzki organizm jest w ostatnich latach przedmiotem niezliczonej ilości badań naukowych. Badania wykazały, że kwasy omega-3, a przede wszystkim EPA i DHA, są bardzo ważne w diecie osób najmłodszych, dorosłych oraz starszych, jak również, albo przede wszystkim kobiet w ciąży. Każdy ludzki organizm potrzebuje ich do sprawnego oraz zdrowego funkcjonowania.

Wskutek zmienionych warunków i przyzwyczajeń żywieniowych, dostateczne zaopatrzenie w kwasy tłuszczowe Omega-3 nie jest w dzisiejszych czasach zapewnione. Lekarze i dietetycy zalecają dodatkową suplementację.

W niniejszym artykule chcielibyśmy się skupić na przedstawieniu dobroczynnych dla naszego ciała właściwościach kwasów omega-3 oraz skutkach ich niedoborów w naszym organizmie.

Kwasy omega-3 są podstawowym budulcem praktycznie wszystkich komórek organizmu. Jedne organy potrzebują ich do swojego funkcjonowania więcej (np. te sładające się z komórek nerwowych) a inne mniej. Jednak nie można zapomnieć o jeszcze jednej bardzo istotnej ich funkcji. Udowodniono, że ogromne znaczenie dla naszego organizmu ma proporcja między kwasami omega-3 oraz omega-6, która w dzisiejszej diecie wynosi mniej więcej 1:40 a powinna wynosić mniej więcej 1:1 (dokładnie 5:4). Proporcje pomiędzy kwasami omega-3 i omega-6 w diecie wpływają na skład osocza i błon komórkowych.

Obie grupy kwasów tłuszczowych konkurują o te same enzymy: cyklooksygenazę (COX) i 5-lipo-oksygenazę (5-LO), które przekształcają je w aktywne biologicznie lipidy nazywane eikozanoidami. W dużym uproszczeniu 
Eikozanoidy wpływają na nasz organizm w dwojaki sposób, w zależności od tego z których kwasów zostały syntezowane. Te syntetyzowane z kwasów omega-3 rozszerzają naczynia krwionośne, wzmacniają układ immunologiczny, działają przeciwzapalnie, zmniejszają skłonność do powstawania bólów, poprawiają zaopatrzenie tkanki w tlen, zwiększają wytrzymałość organizmu, obniżają skłonność do powstawania płytek miażdżycowych, rozszerzają drogi oddechowe oraz redukują podział komórek.

Eikazanoidy syntezowane z kwasów tłuszczowych omega-6 mają działanie dokładnie odwrotne: zwężają naczynia krwionośne, osłabiają układ immunologiczny, sprzyjają zapaleniom, zwiększają prawdopodobieństwo wystąpienia bólów, pogarszają zaopatrzenie tkanki w tlen, zmniejszają wytrzymałośćdobroczynne właściwości kwsów omega-3 w sklepie drlucas.com.pl organizmu, zwężają drogi oddechowe oraz przyspieszają podział komórek. Nie oznacza to jedak, że te drugie działają negatywnie i są nam niepotrzebne. Nieodzowne jest czasami zmniejszenie zaopatrzenia poszczególnych tkanek w tlen, kosztem innych organów. Przyspieszony podział komórek i zlepianie się płytek krwi niezbędne jest w przypadku gojenia się ran. Te dwie grupy eikozanoidów powinny pracować razem w harmonii, tak aby organizm ludzki był w stanie prawidłowo funkcjonować oraz prawidłowo reagować w zaistniałych sytuacjach.

Problemy powstają w sytuacji, kiedy na skutek złych proporcji w dostarczaniu kwasów omega jedna z grup przeważa i zaczyna dominować w przemianie materii i wpływać na nią negatywnie. Niestety według doniesień ekspertów w dziedzinie wyżywienia, zjawisko to ma miejsce od wielu już lat wśród mieszkańców Europy Zachodniej. Nasze organizmy wykazują znaczną przewagę eikozanoidów serii II, spowodowanej nadmiarem kwasów tłuszczowych omega-6 w naszych dietach w stosunku do kwasów tłuszczowych omega-3.

 

Jak dowodzą badania naukowe kwasy omega-3 wpływają w naszym organizmie na:


1. Układ pokarmowy i przemianę materii

  • Dzięki zdolności wiązania i rozpuszczania kwasów tłuszczowych nasyconych obniżają poziomu trójglicerydów, złego cholesterolu (LDL), a podwyższają poziom dobrego (HDL) i usuwają złogi z organizmu, wpływając tym samym w znacznym stopniu na odtłuszczenie wątroby,
  • Redukują tkankę tłuszczową i zapobiegają jej powstawaniu,
  • Zapobiegają powstawaniu złogów w organizmie i przyspieszają przemianę materii. W dużym uproszczeniu można to wytłumaczyć w następujący sposób: komórki organizmu zaopatrzone w odpowiednia ilość kwasów omega-3, są jakby pokryte teflonem, przez co cząsteczki różnych substancji swobodnie prześlizgują się po nich nie przylegając do nich niepotrzebnie.

 

2. Układ krążenia

  • dobroczynne właściwości kwsów omega-3 w sklepie drlucas.com.plSkutecznie przeciwdziałają miażdżycy, zawałom serca i chorobie nadciśnieniowej (choroby te są przyczyną około połowy zgonów w Polsce),
  • Hamują agregację płytek krwi (zlepianie się), powodują rozszerzanie naczyń krwionośnych, w tym i wieńcowych, działają antyarytmicznie, hamują adhezję płytek krwi (przyleganie płytek krwi do   ścian naczyń krwionośnych),
  • Światowa Organizacja Zdrowia potwierdziła w swoich badaniach, iż stosując produkty bogate w kwasy omega-3 możemy zmniejszyć ryzyko powstania cukrzycy typu II,
  • Wspomagają prawidłową pracę serca, działa antyarytmiczne, obniżają ciśnienie tętnicze krwi. Ponadto hamują agregację płytek i zmniejszają lepkość krwi. Kwasy Tłuszczowe Omega 3 wykazują działanie przeciwzakrzepowe, które jest wynikiem hamowania przez kwas EPA biosyntezy tromboksanu A2 z kwasu arachidonowego w płytkach krwi, który ma silne właściwości agregujące,
  • Działają obronnie na naczynia krwionośne i zwalczają arteriosklerozę,
  • Zmniejszają ryzyko powstawania blaszek miażdżycowych,
  • Przyczyniają się do polepszenia wyników badań krwi: obniżają podwyższony poziom trójglicerydów i lipoproteiny A oraz podwyższają poziom cholesterolu HDL (dobrego cholesterolu),
  • Pomagają przy zaburzeniach rymu pracy serca,
  • Polepszają ukrwienie naczyń mięśnia sercowego, redukują częstotliwość bólów serca,
  • Zapobiegają zawałom serca i wylewom oraz zmniejszają ryzyko ponownego zawału,
  • Polepszają przepływ krwi, między innymi poprzez zwiększenie elastyczności czerwonych ciałek krwi, przy jednoczesnym obniżeniu niebezpieczeństwa w skutkach sklejania się płytek krwi oraz obniżeniu podwyższonego poziomu fibrynogenu we krwi,
  • Chronią przed nagłym ustaniem pracy serca,
  • Obniżają ciśnienie tętnicze,
  • Zmniejszają ryzyko choroby niedokrwienia serca,
  • Zmniejszają ryzyko występowania poważnych zaburzeń rytmu serca – nadkomorowych zaburzeń rytmu, migotania przedsionków oraz migotania komór w czasie ostrego niedotlenienia mięśnia sercowego. Udowodniono, że codzienne spożywanie podwyższonej dawki kwasów omega-3 zmniejsza częstość występowania migotania przedsionków o i powoduje efekty podobne do niektórych leków antyarytmicznych. 

 

Obserwacje epidemiologiczne wskazują na niski poziom choroby niedokrwiennej serca u Eskimosów grenlandzkich, których dieta obfituje w kwasy tłuszczowe omega 3 (średnio 14 g/dobę). 
Również japońscy rybacy, którzy spożywają dużo kwasów tłuszczowych (średnio 3g/dobę) bardzo rzadko chorują na chorobę wieńcową, natomiast Japończycy na emigracji (USA) wykazują wysokie stężenie cholesterolu i zwiększoną zapadalność na choroby sercowo-naczyniowe.

 

3. Układ nerwowy

  • dobroczynne właściwości kwsów omega-3 w sklepie drlucas.com.plWspomagają leczenie depresji, schorzeń mózgu oraz układu nerwowego,
  • Zapobiegają powstawaniu depresji,
  • Wspomagają rozwój układu nerwowego u dzieci i płodu,
  • Wspomagają rozwój siatkówki oka w okresie płodowym,
  • Zapobiegają depresji poporodowej,
  • Liczne badania udowodniły, że prawidłowa suplementacja kwasami omega-3 zmniejsza lub zupełnie eliminuje problem z ADHD u dzieci,
  • Zwiększają koncentrację i szybkości kojarzenia i zapamiętywania,
  • DHA działa w uproszczeniu jak swego rodzaju smar dla impulsów nerwowych, smarując otoczki mielinowe włókien nerwowych i przyspiesza przeskakiwanie impulsów nerwowych nawet kilkukrotnie,
  • Spowalniają chorobę parkinsona,
  • Spowalniają rozwój stwardnienia rozsianego (SM).

 

4. Sprawność fizyczna

  • Rozszerzają naczynia krwionośne i polepszają ukrwienie, a przez to pomagają w dotlenieniu i dożywieniu komórek podczas wysiłku fizycznego i zwiększają objętość płuc,
  • Zwiększają odporność na ból i zmniejszają skłonność do ognisk zapalnych, co przekłada się na zwiększenie wytrzymałości i wydolności fizycznej i wzmocnienie układu odpornościowego,
  • Pobudzają aktywność leptyny, hormonu odpowiedzialnego za zmniejszanie apetytu i łatwiejsze spalanie kalorii.

 

5. Inne

  • z uwagi na właściwości przeciwzapalne, mogą również łagodzić objawy reumatoidalnego zapalenia stawów,
  • łagodzą objawy menopauzy,
  • dobrze wpływają na stan skóry i pomagają organizmowi w walce z chorobami skóry. Wiele kosmetyków jest specjalnie nasycanych kwasami omega-3 zarówno DHA jak i EPA,
  • zwiększają skuteczność działania takich niesterydowych leków przeciwzapalnych, jak aspiryna, ibuprom czy naproksen,
  • Z badań wynika, że zmniejszają objawy PMS (zespołu napięcia przedmiesiączkowego) i pomagają zwalczać bolesne miesiączkowanie,
  • poprawiają stan skóry, włosów i paznokci, zapobiegają trądzikowi.

 

Objawy, które towarzyszą deficytowi omega-3 w organizmie to:

  • zahamowanie wzrostu
  • zmiany skórne: parakeratoza, zapalenie skóry, wzmożona utrata wody
  • problemy z płodnością
  • uszkodzenie nerek: martwica brodawek nerkowych, hematuria, nadciśnienie tętnicze
  • zaburzenia czynności mitochondriów
  • zwiększenie łamliwości naczyń włosowatych
  • zwiększenie podatności krwinek czerwonych na czynniki uszkadzające
  • zmniejszenie syntezy prostaglandyn, powodujące zaburzenia czynności układu krążeniazwiększenie podatności na zakażenia
  • sucha skóra i włosy,
  • częste infekcje ucha środkowego,
  • problemy z drogami oddechowymi (astma, zapalenie oskrzeli),
  • częste oddawanie moczu,
  • nienasycone pragnienie,
  • nadwaga,
  • zespół suchego oka,
  • obniżenie odporności,
  • wolne gojenie się ran,
  • pękanie skóry na piętach,
  • "brzydkie" paznokcie,
  • chroniczne zapalenie gardła,
  • kurcze nóg w czasie chodzenia,
  • apetyt na tłuszcze,
  • o wiele szybsze starzenie się,
  • choroby układu krążenia (zawał, wylew).
  • reumatyzm, artroza
  • problemy z przemianą materii

 

 

Niedobór kwasów omega-3 w organizmie może wiązać się z następującymi chorobami:

  • dobroczynne właściwości kwsów omega-3 w sklepie drlucas.com.plchoroby układu krążenia (np.:miażdżyca, choroba niedokrwienia serca)
  • choroby układu odpornościowego (alergie, stany zapalne)
  • nowotwory
  • choroby metaboliczne (cukrzyca, otyłość)
  • choroby układu nerwowego (depresja, nadpobudliwość – zespół ADHD, zaburzenia pamięci, choroba Alzheimera, dysleksja
  • choroby dermatologiczne (egzemy, pęknięcia skóry – np. pięt)
  • choroby endokrynologiczne (rozregulowany system hormonalny)
  • choroby układu pokarmowego(zaburzenia trawienia – regulowane przez prostaglandyny).

   

 

Należy pamiętać, że istnieją dodatkowe czynniki obniżające poziom kwasów tłuszczowych omega 3 w organizmie:

  • podwyższony poziom cholesterolu we krwi
  • podwyższona zawartość cholesterolu w diecie
  • zwiększone spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych
  • zwiększone spożycie kwasów tłuszczowych typu trans ( margaryny, potrawy smażone, fast food)
  • podwyższony poziom glukozy we krwi
  • podwyższony poziom insuliny we krwi
  • cukrzyca
  • otyłość
  • wiek poniżej 1 roku życia
  • starzenie biologiczne
  • nadmierne spożycie węglowodanów – cukier i słodycze
  • nadmierne spożycie alkoholu
  • atopia – aktywność do alergii
  • niektóre leki: aspiryna, kortyzon, leki przeciwbólowe
  • alkohol
  • niedobór witaminy z grupy B
  • niedobór witaminy E

 

Osoby podatne na te czynniki powinny pomyśleć o suplementacji w powiększonym wymiarze.

 

Należy dodatkowo pamiętać, że kwasy tłuszczowe omega-3 nie są lekarstwem. Czy to w kapsułkach jako uzupełnienie pożywienia, czy też w formie posiłków zawierających rybę, nie działają one natychmiast i bezpośrednio jak tabletka przeciwbólowa. W praktyce wprawdzie mijają często tygodnie, czasem miesiące gdy nasz organizm uzupełni niedobór kwasów tłuszczowych omega-3 i zaczniemy odczuwać pozytywny skutek suplementacji.  

 

Więcej na ten temat można przeczytać tutaj: * * * * *

 

 

dobroczynne właściwości kwsów omega-3 w sklepie drlucas.com.pl dobroczynne właściwości kwsów omega-3 w sklepie drlucas.com.pldobroczynne właściwości kwsów omega-3 w sklepie drlucas.com.pl

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl