Produkt dnia
MorEPA Mini (6 lat +)
MorEPA Mini (6 lat +)
89,00 zł
szt.
Caricol
Caricol
97,00 zł
szt.
Ozonator do pomieszczeń  Dr Ozon HD1
Ozonator do pomieszczeń Dr Ozon HD1
599,00 zł
szt.
Nucleoplex
Nucleoplex
69,00 zł
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Caricol a układ pokarmowy

Zdrowe jelita to nie tylko poprawne trawienie i odżywianie organizmu oraz regularne wypróżnianie. Jelita odpowiedzialne są także za odporność naszego organizmu, a dobre bakterie jelitowe mogą wpływać nawet na nasze nastroje, temperament a także na otyłość, astmę, trądzik i zaburzenia obsesyjno-kompulsywne.

Samo trawienie to właściwie dwa procesy:

  • mechaniczny (perystaltyka rozbijająca pożywienie na cząstki) 
  • chemiczny (kwasowo-enzymatyczny).

 

Tak rozłożone węglowodany, tłuszcze i białka mogą teraz zostać poprawnie wchłonięte. Jednak na tym etapie potrzebna jest nam również duża ilość zdrowych kosmków jelitowych. Kosmki stanowią bowiem naturalną barierę dla szkodliwych substancji, a im jest ich więcej, tym większa powierzchnia trawiąca i zdolność wchłaniania odżywczych mikroskładników. Uszkodzone kosmki, ich ubytki czy stany zapalne mogą przyczyniać się zaś do powstania „dziur” przez które szkodliwe substancje (np. metal ciężkie lub toksyny) wędrują wgłąb organizmu.

Ogromnie ważny jest także mikrobiom – zbiór bakterii kolonizujących nasz przewód pokarmowy. Organizm ludzki rozpoczyna budowę własnej odporności już w trakcie porodu. Drobnoustroje pochodzące z dróg rodnych matki, czy rąk personelu medycznego w przypadku cesarskiego cięcia, rozpoczynają kolonizację jałowego przewodu pokarmowego noworodka i to one właśnie po raz pierwszy aktywują pracę naszego układu odpornościowego.

Równowaga ekosystemu bakterii jelitowych stanowi o prawidłowym działaniu funkcji ochronnych, immunologicznych i trawiennych organizmu. Bakterie jelitowe mogą między innymi aktywować syntezę przeciwciał czy eliminować drobnoustroje chorobotwórcze skracając czas trwania infekcji. Mikrobiota wspierają również syntezę niektórych witamin, a także działają korzystnie na enzymy trawienne.

Niestety przyjmowanie pożywienia „wzbogaconego” o konserwanty, barwniki, czy po prostu pożywienia zanieczyszczonego ciężkimi metalami lub toksynami, skutecznie niszczy barierę dobrej flory jelitową i pozwala na kolonizację przez niepożądane patogenne szczepy (np. bakteryjne zakażenie clostridium) i grzyby (np. candydoza jelit). Mamy wtedy do czynienia z dysbiozą, czyli nieprawidłowym skład ekosystemu jelitowego obserwowanym często u pacjentów z alergiami, chorobami atopowymi, dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi, otyłością, a nawet chorobami neuropsychiatrycznymi, takimi jak depresja czy ADHD. Niektórzy z nas są również wrażliwi na gluten, który może prowadzić do stanów zapalnych i finalnie atrofii kosmków jelitowych. Dodatkowo antybiotyki, tak chętnie przez nas przyjmowane sterylizują nasz organizm i przyczyniają się do reakcji autoimmunologicznych – nasz układ odpornościowy szukając dla siebie nowych wyzwań zaczyna atakować substancje zupełnie nieszkodliwe. Stajemy się alergikami.

Jak zadbać o system trawienno-odpornościowy?

Wszelkie metody odżywiania lub leczenia tradycyjnego czy naturalno-homeopatycznego spełzną na niczym jeżeli jelita pokryte będą filmem złych bakterii czy grzybów, wyjałowiony przewód pokarmowy pozbawiony będzie enzymów trawiennych a kosmki jelitowe będą w opłakanym stanie i pod ciągłym atakiem szkodliwych substancji.

Wysoka zawartość enzymów w owocach papai powoduje, że stanowi ona idealny, naturalny środek skuteczny w przypadku schorzeń układu pokarmowego. Polepsza w oczywisty sposób procesy trawienne, co dotyczy zwłaszcza pożywienia o dużej zawartości białka. W gruncie rzeczy działa podobnie jak enzymy produkowane przez organizm człowieka. Cechą charakterystyczną tej substancji jest również to, iż zachowuje aktywność nie tylko w środowisku kwaśnym, ale też w neutralnym i zasadowym.

Trudno przecenić pozytywną rolę, jaką w naszym ustroju odgrywają te enzymy. Niestety dieta, w której dominują produkty gotowane i przetworzone, nie zawiera tych ważnych dla życia ingredientów. Wówczas nasz organizm ma problemy trawienne, a my cierpimy na wzdęcia, uczucie ciężkości po jedzeniu, zaparcia oraz biegunki. Deficyt enzymów w ustroju może doprowadzić do znacznej utraty masy ciała lub – w innym przypadku – do nadmiernej otyłości. W konsekwencji powoduje to złe samopoczucie i osłabienie funkcji układu odpornościowego.

Papaina i bromelaina – enzymy w dużej ilości zawarte w papai – łagodzą też wszelkie stany zapalne w organizmie, od problemów z jelitami, do zapaleń stawów włącznie. Pomagają zarówno przy przewlekłych infekcjach, jak też przy schorzeniach autoimunologicznych. Papaja to również źródło roślinnego lizozymu. Enzym ten ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, a poza tym jest regulatorem procesów metabolicznych i posiada właściwości przeciwutleniające. Podkreślamy tu, że w skład miąższu i skórki Carica Papaya L. wchodzą także naturalne przeciwutleniacze, takie jak: fenole, karotenoidy i wspomniana już witamina C. Związki te przeciwdziałają stresowi oksydacyjnemu w organizmie, chroniąc go tym samym przed różnymi chorobami (m. in. chorobami układu krążenia i nowotworami).

 

Więcej na ten temat przeczytasz TUTAJ, TUTAJ i TUTAJ.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl