Papaja jest niezwykle bogatym źródłem enzymów proteolitycznych. Są to substancje chemiczne, które umożliwiają trawienie białek. Mowa tu konkretnie o papainie, która sprawia, że owoc ten pomaga naszemu organizmowi w trawieniu posiłków białkowych.
Papaina - najważniejszy z sześciu enzymów uzyskanych z miąższu papai. Znacznie polepsza procesy trawienne zachodzące w drogach pokarmowych, szczególnie przy trudnościach z trawieniem pożywienia o dużej zawartości białka. Jej działanie jest podobne do działania enzymów, produkowanych przez organizm człowieka, dlatego nazywana jest także "roślinną pepsyną". Cechą charakterystyczną tego enzymu jest to, że jest aktywny nie tylko w środowisku kwaśnym, ale także w neutralnym i zasadowym. W wyniku badań ustalono, ze papaina wykazuje miejscowe działanie w drogach przewodu pokarmowego i jest wchłaniana w minimalnych ilościach.
Dzięki enzymom możemy przyswajać składniki odżywcze. Nie zawiera ich jednak nasza dieta, w której dominują produkty gotowane i wysoce przetworzone. Nasz organizm ma problemy z trawieniem, a nam dokuczają wzdęcia, uczucie ciężkości po jedzeniu, zaparcia lub biegunki. Deficyt enzymów może prowadzić do utraty masy ciała lub odwrotnie do otyłości, powoduje złe samopoczucie i osłabia funkcje układu odporności.
Papaja jako środek wspomagający trawienie jest szczególnie skuteczna również dlatego, że jej enzymy, w przeciwieństwie do enzymów innych owoców oraz enzymów produkowanych przez nasz organizm, działają zarówno w środowisku kwaśnym, jak i alkalicznym. Oznacza to, że spożywając produkty z papai pomagamy organizmowi trawić aminokwasy nie zmuszając go jednocześnie do nadmiernej produkcji kwasów żołądkowych.
Produkowana przez nas organizm pepsyna, działając tylko w zakwaszonym środowisku żołądka, rozkłada włókna białek zarówno w żołądku, jak i w jelitach, przyspieszając tym samym proces rozdzielania białka na ważne dla organizmu specyficzne aminokwasy. Sytuacja ta jest jednak wysoce niebezpieczna w przypadku zaburzeń w prawidłowym działaniu układu pokarmowego oraz w przypadku długotrwałych chorób układu. Organizm wytwarza bowiem duże ilości kwasu w celu usprawnienia działania pepsyny, jednak środowisko zaczyna być na tyle kwaśne że układ trawienny nie jest w stanie sam chronić się przed wytwarzanymi kwasami, co prowadzi do ciągłego podrażniania i utrzymywania się patologicznego stanu zapalnego w gorzej chronionych niż żołądek elementach układu pokarmowego (np.: dwunastnica czy inne części jelita cienkiego)
Papaina zawarta w owocach papai nie wymaga podnoszenia kwasowości układu pokarmowego przez co patologiczne zmiany chorobowe łatwiej się regenerują i dochodzi do remisji chorób.
Poza funkcjami wspomagającymi trawienie aminokwasów, opisane niżej właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, regenerujące i antyrakowe papai przyczyniają się do doskonałej regulacji pracy układu pokarmowego, a co za tym idzie do optymalnego przyswajania składników odżywczych dla całego organizmu, co z kolei wspomaga funkcjonowanie wszystkich innych układów, opóźnia starzenie i przyspiesza regenerację w przypadku urazów czy chorób.
Papaja idealnie reguluje prace układu pokarmowego pomagając usunąć wszelkie jego rozregulowania, zarówno patologiczne i przewlekłe jak i jednorazowe oraz sprzyja leczeniu wzdęć, biegunek, hemoroidów, jak i i utrzymaniu remisji przy chorobach przewlekłych.
DZIAŁANIE PRZECIWZAPALNE I PRZECIWBAKTERYJNE
Papaina i bromelaina – enzymy zawarte w bardzo dużej ilości w papai mają udowodnione działanie przeciwzapalne, które łagodzi wszelkie stany zapalne w organizmie, od stanów zapalnych w jelicie, do zapaleń stawów włącznie. Pomagają zarówno przy przewlekłych infekcjach, jak również przy chorobach autoimmunologicznych.
Papaja to źródło roślinnego lizozymu. Enzym ten występuje w roślinach, organizmie zwierzęcym i ludzkim i ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, niszcząc (trawiąc) ścianę komórkową bakterii Gram-dodatnich. Ten prawdziwy obrońca organizmu znajduje się w dużych ilościach w organach i tkankach, mających styczność ze środowiskiem zewnętrznym - w ślinie, błonach śluzowych, soku roślinnym. Późniejsze badania wykazały, że lizozym jest regulatorem procesów immunologicznych i metabolicznych oraz posiada właściwości przeciwutleniające.
Enzym papaina wykazuje także właściwości wspomagające organizm w likwidowaniu stanów zapalnych. Nie działa wprawdzie bezpośrednio przeciwzapalnie, ale pobudza metabolizm, co ma wpływ na ograniczenie szkód i tworzenie nowej, zdrowej tkanki. Papaina – podkreślmy – zwiększa płynność krwi i rozkłada substancje trujące w ognisku zapalnym. Przeciwdziała także tworzeniu się patologicznych kompleksów immunologicznych, które wywołują nowe zapalenia i spowalniają obronę organizmu.
W skład miąższu i skórki papai wchodzą także naturalne przeciwutleniacze takie jak: fenole, karotenoidy i witamina C. Związki te przeciwdziałają stresowi oksydacyjnemu w organizmie, chroniąc go tym samym przed różnymi chorobami (m.in. układu krążenia czy nowotworami). Wyniki badań wskazują, że na zawartość antyoksydantów w tym owocu istotnie wpływa stopień jego dojrzałości. Wykazano m.in., że związki fenolowe (takie jak kwas-p-kumarowy, kwas ferulowy i kwas kawowy) zanikały w skórce owoców w trakcie procesu dojrzewania, natomiast zwiększało się stężenie karotenoidów oraz witaminy C w miąższu. Związki fenolowe poza tym, że odpowiadają za smak i kolor owocu, posiadają także zdolność ochrony organizmu przed skutkami stresu oksydacyjnego, jak również działają antymutagennie oraz antynowotorowo.
DZIAŁANIE ANTYRAKOWE
Indyjscy, amerykańscy oraz Japońscy naukowcy udowodnili że wyciąg z papai, w związku z dużą zawartością papainy ma doskonałe wyniki w walce z komórkami rakowymi co przyczynia się zarówno do zatrzymania rozwoju choroby nowotworowej, zapobieganiu przerzutom, a w niektórych przypadkach do całkowitego wyleczenia.. Papaja pobudza komórki odporności do produkcji cytokin typu Th1. Związki te regulują aktywność limfocytów pomocniczych Th1, przez co odgrywają ważną rolę w zwalczaniu nowotworów przez organizm. Dokładniejsze analizy hodowli komórek chłoniaka T-komórkowego (tj. wywodzącego się z limfocytów T) wykazały, że działanie papai polega również na stymulowaniu samobójczej śmierci komórek nowotworowych.
Co ważne, ekstrakt z papai nie ma żadnego toksycznego wpływu na zdrowe komórki, co pozwolą uniknąć działań niepożądanych, tak typowych dla wielu terapii przeciwnowotworowych.
Dodatkowo przez zbawienny i regulujący wpływ na układ trawienny zapobiega remisjom zwyrodnieniowych chorób jelit prowadzącym często do powstania guzów (np.: choroba Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, polipowatość).
Istotne jest również, że papaja poprzez opisany wyżej oraz niżej właściwości antyzapalne, oczyszczające i regenerujące zatrzymuje rozwój nowotworów i zapobiega przerzutom.
REGENERACJA ORGANIZMU PO PRZEBYTYCH CHOROBACH
Udowodniono, że po kuracji antybiotykowej, sok z papai szybko powraca prawidłowy poziom korzystnych bakterii w przewodzie pokarmowym, przyspiesza gojenie się ran, wrzodów troficznych, odleżyn, sprzyjając ich oczyszczeniu z tkanki martwiczej, skraca czas trwania procesów zapalnych, przyspiesza oczyszczenie ran z chorobotwórczej mikroflory, tworzy warunki dla procesów regeneracyjnych i regeneracji sił po przebytych chorobach i przemęczeniu.
Równie istotne jest podkreślenie, że poprzez swój zbawienny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego i jego regulację papaja przyspiesza i zwiększa przyswajanie substancji odżywczych, a co za tym idzie przyspiesza odżywianie wszystkich komórek organizmu i dalej idąc – jego regenerację.
WSPOMAGANIE UKŁAD KRĄŻENIA
Zawarte w papainie carpainy utrzymują serce w dobrej kondycji.
Bogactwo błonnika pozwala na obniżenie złego cholesterolu we krwi, a witamina C i E oraz karotenoidy zapobiegają jego utlenianiu i chronią układ krwionośny.
Dzięki fibrynom, które są rzadkością w świecie roślin papaja usprawnia proces krzepnięcia krwi.
REGENERACJA MIĄŻSZU WĄTROBY
Papaja zawiera argininę, która jest znana jako istotny składnik obniżający poziom amoniaku we krwi, poprzez oddziaływanie na cykl mocznika w wątrobie oraz regenerujący miąższ wątrobowy.
Bogactwo błonnika pozwala na obniżenie złego cholesterolu we krwi, a witamina C i E oraz karotenoidy zapobiegają jego utlenianiu i chronią układ krwionośny i wątrobę, zapobiegając jej włóknieniu i rozwojowi marskości.
DZIAŁANIE ANTI-AGING'OWE, ODMŁADZAJĄCE
Wielu ekspertów, takich jak dr Lytton-Bernard, twierdzi, że właśnie papainie papaja zawdzięcza odmładzające działanie, szczególnie w zakresie zwalczania przedwczesnego starzenia się. Teoria ta jest łatwa do wyjaśnienia – jeżeli lepiej trawimy łatwiej dostępne są dla naszego organizmu wszystkie składniki.
Papaina i bromelaina są ponadto silnymi antyoksydantami, wychwytującymi wolne rodniki, powstające na skutek procesów biochemicznych. Te zaś często są przyczyną degradacji DNA i uważane są za przyczynę starzenia się organizmu.
WITAMINY I SKŁADNIKI MINERALNE
Papaja ten to skarbnica dobroczynnych naturalnych substancji! Papaja jest doskonałym źródłem witaminy C oraz kwasu folinowego i potasu. Ponadto, zawiera moc witaminy E, witaminy A i witaminy K. Miąższ owoców zawiera 6-12% węglowodanów, do 1% białka, 0,06-1,4% kwasów, witaminy C, B1, B2, karoten, duzą ilość minerałów (potas, magnez, wapń, żelazo) i niezbędne dla zdrowego trawienia enzymy (papaina, peptydazy, lipazy).
W nasionach papai znajdują się m.in. glukozydy cyjanogenne działające jak naturalny antybiotyk.
INNE
- Zawarte w papainie carpainy wspomagają napięcie mięśniowe, w tym motorykę mniejszą
- Papaja zawiera argininę, która jest znana jako istotny składnik wpływający na męską płodność.
- Poprzez regulację procesów trawiennych papaja ma świetny wpływ na problemy ze świeżym oddechem, dodatkowo ekstrakty z liści papai dodawane są obok liści mięty do środków odświeżających oddech.