Obsługiwane formy płatności

Dowiedz się więcej o jak płacić w sklepie

zobacz

Wysyłka

Sprawdź koszty wysyłki i czas realizacji Twojego zamówienia

zobacz

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Wersje językowe

Ciąża a kwasy omega-3

kwasy omega-3 w ciąży w sklepie drlucas.com.plOd jakiegoś czasu bardzo głośno jest w prasie naukowej i popularnej  potrzebie uzupełniania diety o odpowiednią ilość kwasów omega-3. Nie wszyscy wiedzą jednak, że kwasy omega-3 okazują się być absolutnie obowiązkowym składnikiem diety każdej przyszłej mamy, która troszczy się o zdrowie swoje i jej dziecka.

Wyniki badań wykazały, że pożywienie bogate w rybi tłuszcz wpływa pozytywnie na funkcjonowanie macicy oraz jajników, a także na spermy u mężczyzn. Naukowcy radzą kobietom w ciąży, w ramach zapobiegania zbyt wczesnym porodom częste jedzenie produktów bogatych w kwasy omega-3.

Źródłem kwasów omega-3, czyli wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (DHA i EPA), może być olej rybi, olej roślinny z alg oraz ryby. Według aktualnej wiedzy, zarówno kobieta ciężarna, jak i karmiąca matka powinna spożywać przynajmniej 400 – 600 mg samego DHA. W badaniach klinicznych nie stwierdzono jednak niepożądanych efektów spożycia nawet ponad 1 g DHA/dzień. Stanowisko ekspertów potwierdza, że płód i noworodek powinny otrzymywać DHA w ilościach stymulujących optymalne widzenie i rozwój poznawczy. 

Prof. Janusz Książyk z Kliniki Pediatrii Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie zwraca uwagę na zasadność suplementacji diety w ciąży wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi omega-3, mimo zamieszkiwania w kraju rozwiniętym. Argument stanowił fakt, iż mimo prawidłowego komponowania diety przez ciężarną, może dojść do niedoboru pewnych substancji, co obniża szanse na urodzenie dziecka z optymalnymi możliwościami rozwoju (postrzeganie świata, wysoki iloraz inteligencji, itp.). Zbyt mała ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych w diecie najczęściej ma związek z obawami przyszłej matki co do czystości tłustych ryb z rejonów, w których występuje znaczne zanieczyszczenie metalami ciężkimi. Dlatego też lekarze w swoich zaleceniach zwracają często pacjentkom uwagę, że konieczna dla rozwijającego się płodu ilość ryby spożywanej przez matkę (1-2 porcje ryby morskiej w tygodniu) musi pochodzić z pewnego pod względem zanieczyszczeń akwenu morskiego. Dobrym i bezpiecznym, bo chemicznie czystym, uzupełnieniem diety w kwasy omega-3 w ciąży są preparaty zawierające oczyszczony olej rybi. Istotne jest jednak by wybrać dla ciężarnej suplementy, co do których czystości i pochodzenia mamy pewność. Wiele suplementów pochodzących z ryb z zanieczyszczonych łowisk poprzez swoje zanieczyszczenie metalami ciężkimi i PCB może przynieść ciężarnej i płodowi więcej szkody niż pożytku. Zapraszamy do zapoznania się z naszym artykułem dotyczącym wyboru dobrych suplementów kwasów omega-3.

Udowodniono związek między wyższym stężeniem pępowinowego DHA z lepszym rozwojem widzenia, postrzegania i rozwoju motorycznego u płodu. Odnotowano, że dobroczynny wpływ DHA na płód w trzecim trymestrze ciąży jest ważniejszy od spożywania go przez dziecko już po urodzeniu, ze względu na to, że trzeci trymestr ciąży jest ogromnie istotny dla rozwoju mózgu. Jest to spowodowane tym, że transport DHA przez łożysko matki odbywa się w tzw. sposób preferowany. Oznacza to, że DHA transportowany jest w większej ilości niż inne kwasy tłuszczowe, a jego stężenie jest wyższe we krwi pępowinowej niż we krwi matczynej.

kwasy omega-3 w ciąży w sklepie drlucas.com.plPokrycie dziennego zapotrzebowania na kwasy tłuszczowe omega-3 w ciąży i podczas karmienia ma wpływ nie tylko na wczesny rozwój dziecka, ale może także zmniejszyć ryzyko alergii pokarmowej w pierwszym roku życia u dzieci z grupy ryzyka. Wyniki kilku badań klinicznych nad wpływem kwasów tłuszczowych omega-3 na ryzyko wystąpienia alergii sugerują, że niski poziom kwasów tłuszczowych w mleku matki może zwiększać ryzyko występowania alergii i atopii u dziecka, a przyjmowanie kwasów tłuszczowych przez kobietę podczas ciąży może odgrywać istotną rolę w zapobieganiu rozwoju alergii u dziecka. Co ciekawe, odpowiednia ilość DHA w diecie kobiety ciężarnej i karmiącej może zapobiegać skłonnościom do alergii również u niej samej.

Zdaniem naukowców ze szwedzkiego uniwersytetu w Linkopning, codzienne spożywanie przez ciężarne a następnie karmiące kobiety pewnej dawki kwasu tłuszczowego omega-3, chroni w dużej mierze ich dzieci przed szeregiem alergii oraz astmą.

Badaniami objęto 140 dzieci. Matki połowy z nich otrzymywały codzienne dawki (2,7-3 grama) oleju rybiego bogatego w kwasy omega-3. Ilość ta odpowiada zawartości oleju w ok. 140 gramach łososia. Kobiety otrzymywały takie dawki od 25 tygodnia ciąży do czasu, gdy ich dzieci osiągnęły wiek trzy i pół miesiąca.

Wszystkie wybrane do badań dzieci należały równocześnie do tzw. grupy podwyższonego ryzyka ponieważ jedno z ich rodziców było alergikiem. Wyniki badań zaskoczyły naukowców. "Byliśmy zadziwieni rozmiarami i wyrazistością różnic pomiędzy obiema grupami (dzieci matek otrzymujących i nieotrzymujących dawki omega-3). Żadne z wcześniejszych badań z zastosowaniem innych preparatów nie wykazało równie zdecydowanego efektu powstrzymywania rozwoju alergii" - przyznała kierująca badaniami doktor Malin Fageras Boettcher, specjalista immunologii dziecięcej.

Dzieci matek otrzymujących codzienną dawkę kwasów omega-3, podlegają o połowę mniejszemu ryzyku występowania u nich wczesnych alergii na mleko i jajka. Taka wczesna reakcja alergiczna np. na jajka stanowi sygnał, iż w przyszłości może ona skutkować u dziecka astmą. Ponadto jest też ostrzeżeniem przed licznymi alergiami w starszym wieku.

Program badań kierowanych przez dr Boettcher jeszcze nie został zakończony. Obie grupy dzieci będą obserwowane do ósmego roku życia. Celem jest stwierdzenie czy taka prewencyjna kuracja olejem rybim zastosowana wobec ich matek chroni je przed astmą i alergiami również w późniejszym etapie dzieciństwa.

kwasy omega-3 w ciąży w sklepie drlucas.com.pl75 procent komórek mózgowych dziecka tworzy się jeszcze przed narodzeniem. Kolejne 25 procent powstaje do pierwszego roku życia dziecka. Bardzo istotny wpływ na rozwój mózgu, inteligencji, zdolności postrzegania, wzroku i układu nerwowego mają kwasy omega-3. Omega-3 wydatnie wspomagają wykształcenie zdolności intelektualnych i psychomotorycznych. Rozwój układu nerwowego, który najintensywniej przebiega w trzecim trymestrze ciąży, w znacznym stopniu zależy od dostarczenia odpowiednich ilości Omega-3 (w tym czasie zapotrzebowanie na Omega3 wzrasta aż czterokrotnie), bowiem właśnie te kwasy tworzą 60% tłuszczów budujących mózg.

Kwas dokozaheksaenowy (DHA) jest kwasem tłuszczowym strukturalnym i najważniejszym budulcem komórek nerwowych – wpływa na przewodzenie impulsów nerwowych i przekaźnictwo synaptyczne, co decyduje o prawidłowej komunikacji między neuronami. Niedobór kwasu DHA w okresie prenatalnym może 
zmniejszyć tempo dojrzewania mózgu i zaburzyć rozwój psychoruchowy dziecka.

Dzieci, których mamom podczas ciąży nie zabrakło tego cennego składnika, po urodzeniu wykazują m.in. większą dojrzałość ośrodkowego układu nerwowego, natomiast dzieci, których mamy przyjmowały dodatkowe ilości Omega3, wykazywały zauważalnie wyższy poziom inteligencji w porównaniu z rówieśnikami.
Jak wynika ze statystyk, obecnie prowadzonych jest już ponad 2000 badań naukowych, których celem jest zbadanie wspływu kwasów omega 3 na organizm człowieka. Wyniki są jednoznaczne – brak odpowiedniej ilości omega 3 w organizmie powoduje wiele schorzeń. Zapraszamy do zapoznania się z naszym artykułem o skutkach niedoborów kwasów omega-3. Szczególną rolę kwasy te odgrywają w budowie komórek mózgowych dzieci – zarówno w okresie prenatalnym, jak również po przyjściu dziecka na świat. Istnieją nawet  badania mówiące, że poziom inteligencji dzieci matek, które w czasie ciąży przyjmowały omega-3 może być aż o 19 procent wyższy od ich rówieśników, których mamy stosowały dietę ubogą w te kwasy.

Co bardzo istotne według badań kwasy omega-3 mają też dobroczynny wpływ na zdrowie przyszłej mamy – pomagają donosić ciążę, zmniejszając ryzyko przedwczesnego porodu, niwelują ryzyko hipertensji (nadciśnienia tętniczego). Co ciekawe, zmniejszają także ryzyko depresji poporodowej. Jak podają naukowcy, jedną z przyczyn wystąpienia depresji poporodowej może być bowiem drastyczny spadek poziomu kwasów omega 3 w organizmie związany z przekazywaniem ich do płodu. A pamiętajmy, że to właśnie z omega-3 a dokładniej z DHA powstają tzw. hormony szczęścia – dopamina i serotonina, a ich trwały niedobór w organizmie jest już od kilku lat uważany za jedną z przyczyn powstawania depresji.

kwasy omega-3 w ciąży w sklepie drlucas.com.plKobiece mleko jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3 – EPA oraz DHA. Dlatego tak ważne jest karmienie piersią. Oprócz wpływu na prawidłowy rozwój mózgu i układu nerwowego niemowlaka, omega 3 – jak dowodzą naukowcy – zmniejszają ryzyko wystąpienia alergii u dziecka, mają wpływ na wzrost inteligencji oraz rozwój emocjonalny dziecka. To, czy mama wraz z mlekiem dostarczy maluszkowi odpowiednią ilość kwasów omega 3 w ogromnej mierze zależy od stosowanej przez nią diety i odpowiedniej suplementacji. Należy też pamiętać, że mleko krowie nie zawiera ani kwasów EPA, ani DHA.

Największym i najlepszym źródłem kwasów omega 3 są tłuste ryby morskie. Aby uniknąć wprowadzania do organizmu niebezpiecznych substancji należy uważać na ich pochodzenie. 

Dobrym źródłem kwasów omega 3 są także orzechy włoskie, nasiona rzepaku, soi i lnu. Należy wiedzieć, że kwasy omega-3 zawarte w olejach produkowanychz tych roślin pod wpływem powietrza i światła w ciągu 12 godzin od wytłoczenia ulegają utlenieniu i rozpadowi i w popularnych olejach, które kupujemy w marketach, zostaje jedynie śladowa ich ilość.
Najlepszym sposobem dostarczenia organizmowi kwasów omega-3 jest suplementacja. Należy jednak pamiętać, żeby kierować się zasadami dobrego wyboru suplementów omega-3 opisanymi tutaj.

Podsumowując kwasy omega-3 są niezbędnym elementem diety każdego dbającego o zdrowie człowieka. Kobiety w ciąży i matki karmiące powinny pomyśleć nad dodatkową suplementacją ponieważ muszą dostarczyć dodatkową ich porcje zarówno swojemu narażonemu na dodatkowy wysiłek związany z połogiem, czy karmieniem organizmowi, jak i dziecku, które w początkowym okresie swojego życia potrzebuje ich wyjątkowo dużo.

Przeczytaj inne nasze artykuły by dowiedzieć się więcej:

kwasy omega-3 w sklepie drlucas.com.plDobroczynne właściwości kwasów omega-3

kwasy omega-3 w sklepie drlucas.com.plJak wybrać dobre kwasy omega-3?

kwasy omega-3 w sklepie drlucas.com.plTłuszcze - niezbędne czy niebezpieczne? 

kwasy omega-3 w sklepie drlucas.com.plKwasy omega-3 a rozwój dziecka

 

 

morEPA platinum w sklepie drlucas.com.pl

Epacor w sklepie drlucas.com.pl

morEPA w sklepie drlucas.com.pl

Sklep jest w trybie podglądu

Copyright Dr Lucas 2012. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Realizacja: szablonsklep.pl

Click Shop | Hosting home.pl